Integrationsprojekt som kostar 50 kanelbullar

I ett anspråkslöst projekt på Katedralskolan i Lund möter 25 elever från spetsutbildningen Lingua och humanistprogrammet lika många ensamkommande flyktingbarn. Öga mot öga och på lika villkor.

– Allt började med att mina elever i det nya ämnet lingvistik skulle få varsitt främmande språk att fördjupa sig i.
I samma veva mötte jag ett nytt ansikte vid skolans kopieringsmaskin, berättar Kristina Hallind som är lektor i svenska på Katedralskolan i Lund.
Kristinas nya kollega berättade att hon arbetade med introduktionsprogrammen för ensamkommande flyktingbarn från olika delar av världen.
– Vi bestämde oss där och då för att sammanföra våra elever. Mina kunde få en unik möjlighet att lära sig några ord och lite grunder i ett okänt språk.
Och flyktingarna kunde för första gången få träffa och samtala med svenska ungdomar.
Skolan ställde upp med kaffe och kanelbullar. Man tvingades vara i matsalen, eftersom ingen annan lokal var stor nog.

Lite nervöst i början
Till att börja med var stämningen en smula avvaktande. Eleverna delades upp i par och efter en lite nervös början tog samtalen fart på engelska och knackig svenska.
– Det blev fantastiska möten. Hela matsalen surrade av skratt och samtal. Jag blev verkligen berörd när jag gick runt och lyssnade på elevernas lite stapplande men glada konversation.
Ungdomarna fick intervjua varandra om ord och ordföljd i respektive språk. Kristina upplevde att det växte fram en fin respekt mellan eleverna.
– Någon av flyktingarna var duktig i matte och den nyfunna vännen bad om hjälp. Det var härligt att se, berättar Kristina Hallind.
Efter påsk kommer eleverna att träffas ännu en gång.
Ytterligare information lämnas av:
Kristina Hallind, 073-843 49 25
Agneta Nilsson, 046-35 76 40

 

 

,